Tengu

Sensei Roland Habersetzer is één van de pioniers van Karate-do (lege hand) en Kobudo (met wapens) in Europa. Halfweg de jaren negentig – hij is dan al meer dan dertig jaren Budo-beoefenaar op het hoogste niveau – komt hij tot het besef dat de traditionele technieken in hun aanwending en toepassing niet meer zijn aangepast aan de steeds veranderende maatschappij.

In 1995 richt hij daarom het Tengu instituut op (‘Tengu ryu’) om zijn visie op de vechtkunsten verder te verspreiden en te delen met de  leden van zijn federatie CRB-IT. Zo ontstaan Tengu ryu Karate-do, Tengu ryu Kobudo en Tengu ryu Hojutsu.

Tengu ryu is geen nieuwe techniek : het is een leerproces waar men leert hoe zich te gedragen en verdedigen bij een aanval of agressie.

Met als basis de klassieke Budo technieken (vooral afkomstig uit Karate-Do) is deze visie traditioneel qua concept maar vooral modern wat de toepassingen ervan betreft. Tengu no Michi (of de Weg van Tengu) is een allesomvattende Martiale Weg die een nieuwe dimensie geeft aan de vechtkunst in de 21ste eeuw.

Het is …

  1. een klassieke techniek verrijkt met moderne opvattingen omdat de gewelddadige gedragingen en de middelen van geweld zijn veranderd.
  2. een filosofie van de actie overeenstemmend met het begrip aanwending omdat de beoefenaar van een vechtkunst klaar moet staan om zijn opgedane kennis aan te wenden om zichzelf en anderen, evenals de fundamentele waarden van de maatschappij waarvan hij/zij deel uitmaakt, te verdedigen.
  3. een middel voor een gedrag van een verantwoordelijke burger omdat de beoefenaar van een vechtkunst zijn opgedane kennis slechts mag aanwenden in een geest van weerstand aan geweld, met zin voor controle en steeds met respect voor het leven en de Wet.
  4. een keuze van een intentie omdat een vechtkunst in eerste instantie een wapen is, omdat elk wapen onder controle moet blijven en omdat de aanwending van een wapen, zelfs onder controle, nooit mag uitmonden in een spel : het begrip sportieve confrontatie, met zijn speelse bijbetekenis, is dus totaal vreemd aan de geest van de “Tengu Weg”.

‘Niet vechten, niet ondergaan’ duidt op een ethiek (Shisei) en een gedrag (Seiki) dat de beoefenaar de mogelijkheid biedt om op een gepaste, geloofwaardige en verantwoorde manier te reageren op elke vorm van agressie. Hiertoe zal alles worden gedaan om niet te moeten vechten, maar als alle middelen om dit te vermijden zijn opgebruikt, zullen we niet ondergaan en onszelf of anderen verdedigen.

Het domein Tengu ryu Karate-do staat voor alle technieken met de blote hand, Tengu ryu Kobudo staat voor alle technieken met traditionele wapens en Tengu ryu Hojutsu staat voor technieken met vuurwapens (tijdens de training wordt geoefend met namaak vuurwapens).

Tengu-no-michi samengevat is het gedrag van een vrije burger die zich leert verdedigen met respect voor het leven, de anderen en de Wet …